Вторник, 22 Септември 2009

Altech Team

Версия за печат
Европейската комисия публикува днес публична версия на решението си за Intel, прието на 13 май 2009 г. (IP/09/745 и MEMO/09/235), заедно с обобщение на основните елементи на решението. Това решение установява, че Intel не спазва антитръстовите правила на ЕО (член 82), включвайки се в два варианта на незаконни практики за отстраняване на конкуренти от пазара на компютърни чипове, наречени x86 процесори за обработка на информация. От тези практики пострадали са потребителите в цялото  Европейско икономическо пространство. Чрез подкопаване способността на конкурентите да се конкурират в качествата на своите продукти, действията на Intel подкопават конкуренцията, намаляват избора на потребителите и възпрепятстват иновациите. Въз основа на значителното количество доказателства и становища на компании, решението демонстрира как Intel е нарушил закона.

Intel злоупотребява с господстващото си положение на пазара на x86 процесори чрез провеждане на серия от условни отстъпки за производителите на компютри и на европейските търговци и като вземат други мерки, насочени към предотвратяване или забавяне на старта на компютри на базата на конкурентни продукти (т. нар. "голи ограничения "). Решението на Комисията очертава конкретни случаи на тези условно наречени отстъпки и "голи ограничения", както и как Intel иска да скрие своите практики и как производителите на компютри и Intel си признават нарастваща заплаха представлява от продуктите на основният конкурент на Intel, AMD.

Условни отстъпки

Условните отстъпки са както следва:
  1. Отстъпките на Intel към Dell от декември 2002 г. до декември 2005 г.са обусловени от това Dell да закупува единствено Intel процесори. За пример, във вътрешно представяне на Dell от февруари 2003 г., Dell отбелязва, че ако трябва да прехвърли част от доставките си на CPU от конкурента AMD, отмъщението на Intel "може да бъде тежко и продължително с въздействието на всички LOBs [линии на бизнес]. " В е-мейл от февруари 2004  на последиците от евентуално закупуване от Dell на AMD процесори, един мениджър на Dell пише: "Шефе, ето едно кратко описание на разговора с Intel. (...) Intel е готова да изпрати [Старши изпълнителен директор на Intel] / [Изпълнителен директор на Intel], за да се срещне с [Старши изпълнителен директор на Dell] / [Изпълнителен директор на Dell]. (...) фон: [Старши изпълнителен директор на Intel] / [Изпълнителен директор на Intel] са подготвени за едно нещо, ако Dell се присъедини към AMD. Взимаме ZERO MCP [отстъпката на Intel към Dell] за най-малко една четвърт от годината, докато Intel "разследва подробностите" (...) Ние също така ще трябва да "хапем" и "дращим" дори да задържим 50%, включително ангажимент да не доставяме на корпоративни клиенти. Ако отидем в Оpti [Dell серията продукти за корпоративни клиенти], те ще го намалят до <20% и ще използват останалата MCP да се състезават срещу нас . ".
  2. Отстъпките на Intel към HP от ноември 2002 до май 2005 г., са обусловени по-специално за закупуване от HP на не по-малко от 95% от нужните си процесори за бизнес десктопи (останалите 5% които HP може да закупи от AMD е било предмет на допълнителни ограничителни условия, посочени по-долу). В тази връзка, в становище на Комисията, HP заяви, че "Intel предоставят договорките при спазване на следните неписаните изисквания: а) че HP ще купи най-малко 95% от своите бизнес десктопи от Intel ...". Като пример, по пощата писмено през юли 2002 г. по време на преговорите за отстъпка между HP и Intel, HP мениджър написа: " МОЛЯ НЕ ... съобщавайте на отделите, членовете на вашия екип или AMD, че ние сме ограничени до 5% AMD съгласно споразумението с Intel "
  3. Отстъпките на Intel към NEC по време на периода, вариращ от Октомври 2002 до ноември 2005 г., сa обусловени NEC да поръчва не по-малко от 80% от нужните си процесори за настолни компютри и ноутбуци от Intel. Така например, в май 2002 година по електронна поща (когато е сключено споразумение), изпълнителен директор на NEC уточни, че "НЕК ще увеличи (...) [световно] пазарния дял на Intel от [...]% до 80%. Intel ще даде на NEC [support] и агресивни [...] цени. ".
  4. Отстъпките на Intel към Lenovo през 2007 година са били обусловени Lenovo да поръчва CPU за преносимите си компютри основно от Intel. Така например, през декември 2006 в е-поща изпълнителен директор на Lenovo заяви: "В края на миналата седмица Lenovo приключи доходоносна сделка с Intel. В резултат на това, ние няма да представяме AMD системи през 2007 г. за нашите преносими компютри".

Голи ограничения

Голите ограничения разкрити от Комислията са както следва:

  1. Между ноември 2002 г. и май 2005 г., Intel плащанията на HP са обусловени от продажбата на  AMD-базирани бизнес настолни компютри само за малките и средните предприятия, само чрез преки канали за дистрибуция (а не дистрибутори), както и на отлагането на HP на старта на първите си AMD - базирани бизнес компютри в Европа с 6 месеца. За пример, във вътрешна електронна поща от септември 2004, изпълнителен директор на HP заяви: "Не може да използваме комерсиалната AMD линия в никоя страна, тя трябва да бъде направено директно. Ако се опитаме и ни хванат (и ние ще бъдем) парите от Intel (всеки месец) си заминават (те ще прекратят сделката). Рискът е прекалено висок ".
  2. Intel плащанията на Acer са обусловени от това Acer да отложи старта на AMD-базирани ноутбуци от септември 2003 до януари 2004 година. Например, в една електронна поща от септември 2003 , изпълнителен директор на Intel съобщи: "Добрата новина тъкмо дойде от [Acer старши изпълнителен директор], че Acer реши да се откаже от AMD K8 [ноутбук] през 2003 за целия свят. Ние сме говорили с тях на всички нива .... Те отказваха до днес. След разговор с [изпълнителен Intel] тази сутрин, [Acer старши изпълнителен] потвърди, че те са решили да се откажат от AMD K8 през 2003 за целия свят. [Acer старши изпълнителен] получи това нареждане от [Acer старши изпълнителен], както и ще направят това и за EMEA [Източна и Средна Европа и Африка региона] ".
  3. Intel плащанията на Lenovo са свързани с отлагането на старта на AMD-базирани преносими компютри от юни 2006 г. до края на 2006 година. Например, в една електронна поща от юни 2006, изпълнителен директор на Lenovo съобщава, че: "[двама Lenovo кадри] имаха вечеря с [изпълнителен на Intel] вечерта (...). [...] Когато ги попитахме  какво ниво на подкрепа ще получим от Intel за NB [ноутбук] през следващото тримесечие, [той] ни каза, (...) ча сделката се основава на предположението да не започнем ноутбуци на AMD платформа. (...) Сделката с Intel не ни позволява да започнем с AMD ".

Укриване

Комисията установи, че Intel обикновено иска да се скрие условията на своите споразумения с производителите на компютри и MSH. Например:

  1. Споразумението за отстъпка на Dell не е предмет на писмено споразумение, но е сключен устно по време на различните заседания. В тази връзка например, в становище на Комисията, Dell заяви, че "няма писмен договор между Intel и Dell за MCP [отстъпка], по-скоро, отстъпката е обект на постоянни преговори и устно споразумение".
  2. Имаше писмен договор с HP, но съответните условия останаха неписани. В тази връзка например, в становище на Комисията, HP заяви, че "неписаните (...) условия бяха посочени като част от споразумение HPA1 от [Intel изпълнителен], [Intel изпълнителен] и [старши изпълнителен директор на Intel] в срещи с HP по време на преговорите;
  3. Писменото споразумение с MSH съдържа клауза, че сделката е не-екслузивна. Въпреки това, доказателства показват, че по искане на Intel, режимът в действителност е ексклузивен. В тази връзка например, в становище на Комисията, MSH заяви, че "Стана ясно за MSH, че въпреки не-ексклузивната клауза ексклузивната природа на връзката си остана, представляваща съществен елемент от отношенията между Intel и MSH . Всъщност, [изпълнителен на MSH] припомня, че представители на Intel за казали ясно, че промени в текста на споразумението бе поискано от правния отдел на Intel, но в действителност трябва връзката да продължи както преди, включително изискването, че MSH трябва да продават по същество само Intel-базирани компютри. "
Други декларации от производителите на компютри и MSH очертават как различни условия на Intel са важен фактор в решенията си да не се премине към частично или закупуване на повече x86 процесори от AMD, основен конкурент на Intel на пазара на x86 процесори. Така например, в становище на Комисията, HP заяви, че "може да потвърди, че подбуди на Intel (по-специално блок от отстъпки) са важен фактор за определяне на споразумението на HP за неписаните условия. (...) В резултат HP [ Business Desktop PC деление] остана с условието за най-малко 95% от Intel. "

Нарастващата заплаха на AMD
  
Доказателствата в Решението показват нарастваща заплаха, която продуктите на AMD представляват за Intel, и че клиентите на Intel активно обмислят смяна на част от техните x86 доставки от AMD. Например, в една електронна поща от Октомври 2004 от Dell към Intel, един изпълнителен директор на  Dell заяви, че "AMD е сериозна заплаха за нашия бизнес. Intel е все по-неконкурентоспособен от AMD, което води до ситуацията Dell да са неконкурентоспособни на [Dell конкуренти]. " При представянето на Комисията, Dell също заяви, че що се отнася до Opteron "във възприятието на Dell това CPU се представя приблизително [...] по-добре, отколкото в сравнение със същия Intel Xeon CPU по това време." По отношение на AMD Athlon процесор, вътрешна HP представяне от 2002 г., заяви, че "има уникална архитектура", е "по-ефективна с много задачи", и са били "CPU на [] година [за] 3 последователни години".
 
Фактът, че AMD е подобрила своите продукти, е признат и от самите Intel. Така например, през 2005 г. в представянето на Комисията, Intel заяви, че "AMD подобри своите предложения драстично с въвеждането на успешният им процесор Opteron". Това се потвърждава и от едновременни документи от Intel. Например, в 2004 във вътрешна електронна поща на Intel , се посочва, че "Opteron е реална заплаха днес ... на Opteron-базирани системи [Workstation] показателите бият Xeon във всички случаи."


Процедура
  
Преди Комисията да приеме окончателното си решение, е извършила цялостно разследване на фактите. По време на производството Intel е бил в състояние да коментира напълно всички доказателства на Комисията, посочени в решението. В действителност, Комисията отиде отвъд своите законови задължения по защитата на правата на Intel. Така например, въпреки факта, че Intel не избра да отговори на допълнителните данни на Комисията за възражения (вж. MEMO/08/517) от удължения срок от 17 октомври 2008 г., но вместо да опита да спре разследванията1, Комисията е взела под внимание закъсняло писмено становище на Intel, свързани с допълнителни данни за нарушенията.

Пълният текст на решението, заедно с резюме, сега е на разположение на интернет страницата на Европа тук.

Source: Techpowerup

( 1 гласа )
51
Напишете мнение