Сряда, 9 Юни 2010

Altech Team

Версия за печат

По време на събитието International Supercomputing Conference (ISC) Intel Corporation обяви своите планове да предостави нови продукти, базирани на архитектурата Intel Many Integrated Core (MIC), които ще създадат платформи за обработка на до трилиони изчислителни операции в секунда.
Насочен към сегменти на високопроизводителни изчисления (HPC - high-performance computing), първият продукт ще носи кодово име "Knights Corner". Той ще бъде направен по 22-нанометровия производствен процес (с използването на транзисторни структури с размер от 22 милиардни части от метъра) и ще използват Закона на Мур, за да надградят до над 50 Intel процесорни ядра върху един чип. Докато по-голямата част от работните натоварвания ще продължават да работят добре на процесори Intel Xeon, архитектурата Intel MIC ще помогне за ускоряването на избрани високо паралелни приложения.
Комплекти с кодово наименование "Knights Ferry" за целите на индустриалния дизайн и разработчиците, вече се доставят на избрани разработчици и от началото на втората половина на 2010 г., Intel ще разшири програмата, за да предостави обширен набор от развойни инструменти за архитектурата Intel MIC. Тази архитектура е резултат от няколко проекта на Intel, в т.ч. "Larrabee" и изследователски проекти на Intel Labs като Single-chip Cloud Computer.
35-тото издание на списъка TOP500, който беше обявен на ISC, показва, че Intel продължава да бъде предпочитана платформа за HPC, с 408 системи, или близо 82%, са с Intel процесори. Над 90% от базираните на 4-ядрени процесори системи, използват процесори Intel, като серията процесори Intel Xeon 5500 почти удвоява своето присъствие със 186 системи. Intel чипове захранват също и 3 от системите в ТОР 10 и 4 от петте нови участници в ТОР 30. Седем системи използван наскоро обявения Intel Xeon 5600 чипове, с кодово име "Westmere-EP," а 2 системи работят с новите Intel Xeon 7500 процесори, с кодово име "Nehalem-EX."
Intel Xeon 5600 са в основата на най-високо класираната система от Китай в историята на ТОР500. Система No. 2, която се намира в National Supercomputing Center (NSCS) в Шенжен, постигна 1,2 петафлопса на Linpack бенчмарка с Dawning TC3600. NSCS е хъб за изследвания и иновации в Китай.
TOP500 списъкът на суперкомпютри, който се изготвя два пъти годишно, е дело на Ханс Мойер от Университета в Манхайм, Ерих Щрохмейер и Хорст Саймън от Националния изследователски компютинг център на Американксия енергиен отдел и Джак Донгара от Университета на Тенеси.

Източник: Computerworld

( 0 гласа ) Напишете първи мнение!