Вторник, 25 Май 2010

Altech Team

Версия за печат

Стремейки се да свали цените на лаптопите, Intel обяви нова фамилия нискоенергийни процесори за тънки и леки машини, които могат да бъдат по-достъпни ценово от традиционните лаптопи.
Новата фамилия микропроцесори ще се появи в лаптопи с дебелина само 1 инч и с екрани с размер до 13 инча, предоставяйки по-дълъг живот на батерията от основната гама лаптопи, които обаче имат дисплей над 13 инча. Лаптопите ще тежат между 0,9 кг и 2,2 кг и ще са оборудвани с новите двуядрени процесори на Intel от фамилиите Core, Pentium и Celeron.
Тези лаптопи попадат в категорията ултратънки лаптопи, които са лесно преносими като нетбуците, но предоставят производителност за нормална работа на повечето мултимедийни приложения. Лаптопите ще са с цени между $400 и $800, като запълват областта между нетбуците и по-скъпите конвенционални лаптопи по отношение на енергийно потребление и производителност. Традиционните лаптопи често са на цена над $500 и са доста по-тежки, но и предоставят по-добра производителност.
„Ще видите на пазара много по-достъпни системи, каза Муули Еден, вицепрезидент на Intel и генерален директор на PC групата в компанията по време на уебкаст. Intel отказа да съобщи очакваните цени на лаптопите с тези чипове, оставяйки тази задача на PC компаниите, които би трябвало да ги пуснат на пазара в рамките на следващите 2 седмици.
Компании като MSI, Lenovo, Acer, Asus и Gateway са сред спряганите имена, които се очаква да обявят лаптопи с новите чипове. Еден не коментира дали и други производители ще пуснат системи. Чиповете са по-малки от своите предшественици, което ще помогне на производителите да направят по-малки и тънки лаптопи, добавя Еден.
Ултратънките лаптопи може би няма да успеят да постигнат производителността на основните продавани сега преносими машини, които разчитат на процесори със стандартно напрежение. Тактовата честота на централните процесори и на интегрираните графични чипове в тези машини ще е по-ниска, което засяга производителността, но позволява на чипа да предостави подобрен живот на батерията. Например тези нискоенергийни чипове не са проектирани за лаптопи, използвани за интензивни компютърни игри, обяснява Еден.
Категорията на ултратънките лаптопи се появи след като AMD представи процесорите Athlon Neo през януари миналата година. Intel пое предизвикателството и няколко месеца по-късно създаде нови чипове за ултратънки лаптопи. Внедряването им в машините обаче вървеше доста бавно.
Intel вдига летвата на производителността с новите си чипове, с които компанията се надява да стимулира пазарното проникване на ултратънките лаптопи. Машините ще разчитат на двукратно подобрение на графичните възможности и до 32% увеличение на системната производителност на новите чипове в сравнение с досегашните модели. Процесорите са произведени по 32-нанометрова технология, която осигурява спестяване на енергия и подобряване на производителността.
Чипове са и по-малки, интегрират в себе си графични процесори, което подобрява работавта на графиката. Технологията Turbo Boost ще вдигне тактовата честота, когато е нужна допълнителна изчислителна мощ.
Еден има оптимистични очаквания за развитието на пазара на ултратънки лаптопи. Анализаторите от iSuppli също смятат, че доставките на ултратънки модели ще отбележат връх през тази година. iSuppli очаква продажбите на ултратънки лаптопи да достигнат 14,5 млн. през тази година, с 93% повече от продадените през 2009 г. 7,5 млн. Според iSuppli обшия брой доставени лаптопи през 2010 г. ще бъдат около 209,5 млн., което означава 25,5% ръст на годишна база.
Новите чипове за лаптопи включват Core i3-330UM, i5-430UM, i5-540UM и Core i7-660UM, които работят на честоти между 1,2 и 1,33GHz и имат 3MB или 4MB кеш памет. Core i7-660UM ще се доставя за $305, Core i5-540UM е с цена $241. Intel не обяви цени за останалите Core чипове. Pentium U5400 работи на 1,2GHz и има 3MB кеш, но цените не са известни. Най-бавният процесор е Celeron U3400, който работи на 1,06GHz, има 2MB кеш и се продава за $134.

Източник: Computerworld

( 0 гласа ) Напишете първи мнение!